Hvem er du?

Jeg heter Øyvind Alapnes, jeg er 41 år og er fra Finnsnes, men jeg har bodd i Tromsø siden 1998. Jeg vil si at jeg har en litt spesiell bakgrunn siden jeg har utdanning innenfor informatikk og har jobbet som fotballdommer i eliteserien. Det å være fotballdommer har vært en god erfaring siden jeg ble vandt til å ta tøffe avgjørelser foran et stort publikum.

Hva jobber du med?

Jeg jobber som direktør i Clarion hotel The Edge, som er det største hotellet i Tromsø. Hotellet ble et år kåret til det beste Clarion hotellet i verden. Her har jeg ansvaret for hele hotellet, og noe av det viktigste jeg gjør er å lede alle mellomlederne vi har på hotellet. VI har mange mellomledere her som er veldig sulten på suksess, og da blir min jobb å hjelpe de med dette. Hotellbransjen i Skandinavia er litt spesielt ettersom at lønnsnivået er så høyt her. Man må være smart med de ansatte, vi har ikke råd til å ha svært mange ansatte slik som det er i mange andre land. Derfor bruker jeg mye tid på hvordan vi skal bemanne hotellet, og spesielt med tanke på høysesongen som er på vinteren og lavsesongen på sommeren.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

Min arbeidsdag blir mye preget av spontane arbeidsoppgaver som trenger min oppmerksomhet, dette tror jeg er tilfellet for alle ledere. Det kan friste å legge lange og detaljerte planer for hotellet, men realiteten er den at disse planene, men man blir alltid “angrepet” av den daglige driften slik at det ikke nødvendigvis lar seg gjøre. På grunn av disse spontane arbeidsoppgavene så blir dagene veldig forskjellig. Det kan være utfordrende å være direktør på hotell siden tempoet er såpass høyt, og det kan være vanskelig å koble helt av når man er ferdig på jobb. For min del passer det meg perfekt, jobben min er også hobbyen min. Jeg liker å være der det skjer, og får energi av at det er mye energi rundt meg!

Jeg er mye i møter både intern med mine ansattet, men også eksternt med de organisasjonene som har en tilknytning til hotellet. I driften av hotellet skal vi sørge for at vi ikke ødelegger miljøet, men vi skal også passe på de organisasjonene og menneskene som har en tilknytning til hotellet. Hotellet blir målt på fire forskjellige bunnlinjer, og disse blir naturligvis en stor del av jobben min, vi blir målt på det finansielle, kundetilfredshet, hvordan personalet har det og på fotavtrykket til hotellet.

Hva gjorde at du valgte denne retningen?

Som fotballdommer har man en aldersmessig forskyving i forhold til fotballspillerne. Spillerne legger som regel opp karrieren når de er 30 år, men som fotballdommer skyter karrieren fart fra man er 35 og man kan holde på som dommer til man er 50 år. Jeg begynte å tenke over dette, og fant ut at jeg ikke vil være 50 år uten en fot innenfor næringslivet. Nesten over natta bestemte jeg meg for at fotballeventyret mitt er over. Jeg søkte jobb som daglig leder på City Living. Jeg hadde ingen erfaring fra hotellbransjen på dette punktet, men hadde litt salgserfaring. Dette sammen med entusiasmen jeg viste under intervjuet gjorde at jeg fikk den jobben. Fra der begynte ballen å rulle og nå har jeg gleden av å være direktør for The Edge. Jeg er svært glad for å få muligheten til å jobbe med mennesker og hotell. I hotellnæringen må man kanskje begynne litt lavere på stigen enn man hadde planlagt, men for en person som er sulten og vil opp i karrierestigen er det svært gode muligheter, kanskje er det ingen bransjer som kan slå hotellnæringen på dette!

Hva er det som er så spesielt med Nord-Norge?

Nord-Norge er en helt fantastisk reiselivsdestinasjon med svært mye å by på! For eksempel er sommerturisten helt forskjellig fra vinterturisten, og de er her for å se forskjellige ting. Sommerturismen er en stor greie i Lofoten, mens vinterturismen er enorm her i Tromsø. vinterturismen er i Nord-Norge for å se nordlyset, og dersom man ser på nordlysbeltet så består det stort sett av ødemark med unntak av Tromsø, vi er midt i smørøyet! Tromsø er en av verdens beste destinasjoner for å oppleve nordlyset! vi har alle de fasiliteter man kan forvente av en moderne by, samtidig så skal vi bare kjøre noen minutter fra Tromsø sentrum før man er ute i naturen og turistene elsker det. Jeg mener at reiselivet i Norge, og de karrieremulighetene som det medbringer er sterkt undervurdert! I tillegg tror jeg at resten av landet begynner å få øynene opp for Nord-Norge, og alle de mulighetene som er her.