Hvem er du?

Jeg heter Tony Høgtun Liafjell og har bakgrunn fra Handelshøyskolen i Tromsø, med en master i ledelse, innovasjon og marked. Før jeg tok utdanninga var jeg produksjonsleder i Posten. Det syntes jeg var veldig morsomt, men for å jobbe videre med det, trengte jeg ei utdanning. Etter jeg tok bacheloren, syns jeg det var såpass morsomt, at jeg tok en master i samme slengen. På sisteåret fikk jeg et internship hos Jupiter System Partner, og skrev mastergraden sammen med dem.Etter studiene fikk jeg en kjempemulighet til å jobbe hos de som markedssjef. I 2016 fant jeg ut at jeg hadde lyst å starte for meg selv, og det var sånn jeg traff den gjengen jeg nå jobber med. Der var det to stykker som nylig hadde startet Benzin, og jeg sluttet i Jupiter, for så å få være med på laget der. Jeg begynte også å forelese på HHT samtidig, slik at jeg uansett hadde litt inntekt som nybakt gründer. Og fordi at det er kjempegøy å jobbe sammen med studenter.

Jeg startet i Benzin fordi jeg hadde muligheten og tenkte at den nødvendigvis ikke kommer igjen, å da tok jeg den! Om det hadde gått dårlig, skulle man alltids kunne ordne det. Men det har gått veldig bra, da.

Hva gjør Benzin?

Jeg bruker å si at vi skal hjelpe folk med å være synlig og selge. Det gjør vi med å hjelpe til med grafiske profiler, for å få ting til å se pent ut, og på nett. Vi hjelper kundene med nettside, bookingløsninger, nettbutikker og det som måtte være. Etterpå kan vi også hjelpe de med markedsføring, enten det er på Facebook eller i den virkelige verden. Når vi først har begynt å hjelpe kundene våre, så er det hele tiden noe å ta tak i – man blir ikke ferdig med å selge og markedsføre seg selv. Man kommer til et punkt hvor produktet er så bra som det være nå, men man må også forbedre det i framtida. Det er kjempespennende!

Vi jobber mye med reiseliv, og får derfor muligheten til å jobbe med kundene våre over tid. Det betyr at vi får muligheten til å være tett på prosessene og produktene til kundene, og gir de muligheten til å hjelpe de med å utvikle seg. Når vi jobber med oppstartsbedrifter handler det mye om å finne ut hva bedriften gjør og hvem de er. Slik hjelper vi de med forretningsutviklingsdelen i starten, før det til slutt er ut og selge produktene til den store verden!

Hva gjør du Benzin da?

Jeg er daglig leder. Jeg er verken grafiker eller tekniker, så jeg bruker marked- og organisasjonsbakgrunnen min med kundeforståelse, prosjektledelse og konseptuelt hva det er vi skal få til for kundene våre.

Hvordan har det vært å være med å starte opp bedrift?

Kjempemorsomt! Det har vært mye kreativt arbeid og kreativ næring, men det er noe som er kjempemorsomt. Det har vært slitsomt, men man starter ikke opp noe fordi man vil jobbe mindre.

Hvordan er det å ha startet bedrift i Nord-Norge?

Veldig bra, i alle fall i den bransjen vi er i. Folk har virkelig fått øynene opp for at man må nå ut internasjonalt med nye kanaler for å markedsføre seg og få ut sin stemme. Vi ser også at det har dukket opp en god del nye byråer, og vi som jobber med reiselivsnæringen har fått gleden av å hjelpe bedriftene i den enorme veksten bransjen er i. Det er en kjempespennende næring med utvikling av nye produkter og tjenester, og nye samarbeid mellom bedriftene, som vi får være med på.

Så Nord-Norge er en bra plass for tida?

Ja, det er en bra plass å være! Det “syder og koker” på hvert et ness – det er kjempemorsomt! Jeg ser ingen grunn til å ikke være optimistisk.

Hva er spesielt med Nord-Norge?

Det er veldig fint her og det merker jeg på folk som har flyttet hit. Man har selvfølgelig det enkle svaret om naturen, fjellene og slik, og dersom folk flytter fra Tromsø så klager de over at de ikke ser noen fjell og savner fjellene.

Man blir også veldig glad i de folkene her og de er veldig lett å få tak i. Tar man opp en telefon og vil snakke med folk så har de aller fleste tid og mulighet til å snakke med deg – det er heller ikke gitt overalt. Norge er et generelt bra land å starte bedrift i, det er nok ingen andre land som er så enkel og så trygg å starte opp i som her. Det finnes også mange ordninger for gründere, å om man ikke greier det, vil man ikke gå helt på snørra.

Hvordan jobber dere med studenter i Benzin?

Vi prøver å få tak i dem vi kan! Vi har jo ei som jobber hos oss som er student, vi har også ei som har vært på arbeidstrening hos oss gjennom NAV, som nå har begynt hos oss. Så vi er bestandig åpen for flinke folk! Jeg mener at alle som har noe å bidra med må få lov å prøve. Det er kanskje ikke så lett for alle å få testet den bransjen som vi er i, så vi er veldig åpen om at folk skal få lov å prøve. VI fikk jo lov å prøve, så da må noen andre også få lov!

Grunnen til at jeg kanskje sitter her nå er nok fordi Jupiter lot meg ha et internship mens jeg studerte.De så verdien av studenter og lot de jobbe, og jeg så at det var en god læring – det burde flere bedrifter gjøre det samme av! Vi har også vært case i bacheloroppgaver, masteroppgaver og stilt opp på gjesteforelesninger når vi har fått spørsmål om det. Vi gjør det vi kan!